“Serva za budućnost”

Cilj je projekta “Serva za budućnost“ djeci vrtićke dobi kroz igru i druženje približiti stolnoteniski sport, a ujedno od malih nogu razvijati zdrav način života. Projekt se provodi u suradnji Dječjeg vrtića “Mali svijet” i Stolnoteniskog kluba Pula, a uz podršku Saveza sportova Grada Pule. U projekt su uključena djeca predškolske dobi iz vrtića koji se nalaze u blizini Doma sportova Mate Parlov gdje je i stolnoteniska dvorana. Zbog iznimnog zadovoljstva djece, roditelja (anketirani u više navrata) i svih uključenih u realizaciju, projekt se s istim entuzijazmom provodi već treću godinu i njime je do sada obuhvaćeno dvjesto sedamdesetak djece. Uz djecu iz redovnih vrtićkih skupina u projekt su uključena i djeca s teškoćama iz posebne i inkluzivne skupine.

Treninzi su organizirani na način da djeca u pratnji odgojiteljica dva puta tjedno dolaze na treninge u dvoranu gdje se zbog kvalitetnijeg rada dijele u dvije skupine koje se izmjenjuju u aktivnostima. Jedna skupina ima polusatni trening u dvorani dok druga skupina pola sata provodi u “likovnoj igraonici” prostoru prilagođenom boravku djece u kojem se igraju, crtaju, pjevaju, upoznaju se s informacijama o stolnom tenisu i sl., što rezultira s više stotina radova i barem dvije izložbe o “Pandićima”. Pandići imaju i svoj sportski pozdrav kao i himnu koju često i rado pjevaju.

Sadržaj treninga osmišljen je u tri faze usvajanja općih i specifičnih vještina.  Prilagodba na trenere, dvoranski prostor, reket, lopticu i stol, početna manipulacija reketom i lopticom, usvajanje vještina backhand udarca i kretanje oko stola, fokus, finija manipulacija reketom i lopticom, te usvajanje vještina forehand udarca, kombinacije udaraca i samostalnog igranja.

Kako bi se potakla zainteresiranost i nagradio trud djeca na treninzima skupljaju žetone “pandiće” koje lijepe u za njih izrađen album. Nakon što sakupe 20 žetona dobiju lopticu, a nakon 40 žetona reket pa svako dijete na kraju projekta ima svoj reket. Nakon odlaska u školu dvadesetak djece po generaciji nastavi s treningom stolnog tenisa što pokazuje da je ostvaren cilj projekta.

Uz vještine i znanja o stolnom tenisu, djeca uključena u projekt usvajaju i neke za život iznimno korisne i važne stvari. Uvježbavaju finu motoriku ( važnu kod školaraca za početak pisanja) koncentraciju, pažnju, brzinu reakcije, mogućnost anticipacije. Uče se sudjelovanju u prometu, “fair playu”, nošenju s frustracijom, čekanju reda, poštivanju pravila, odgađanju zadovoljstva, što im olakšava prelazak iz vrtićkog u školski milje i nošenje s novim zahtjevima.

Roditeljima, članovima obitelji i lokalnoj zajednici kroz dvije prezentacije, jednoj u prosincu drugoj krajem svibnja, uz pjesmu i veselje zajedno s odgojiteljicama i trenerima djeca prikažu što su uvježbala. Tom prilikom i roditelje se uključi u igre i zadatke koje djeca izvode što uvijek donese puno smijeha i dobro raspoloženje. Na prezentacijama i kroz druženje s djecom u vrtiću, projekt podržavaju i poznati stolnotenisači Zoran Primorac i Tamara Boroš. Susrete s njima djeca radosno iščekuju i za njih se ozbiljno pripremaju usvajajući znanja o stolnom tenisu i pripremajući pitanja za goste.

Posebnu značajnost projektu iznad svega daju vesela dječja lica i uzbuđenje s kojim dolaze na svaki trening što daje poticaj Klubu i Vrtiću da se ovaj u potpunosti volonterski projekt nastavi i dalje.