Istra bez karijesa

Poražavajuća činjenica da je porast broja karijesa kod djece predškolske dobi sve veći te statističkim podacima da se zubi peru svaki peti dan, u suradnji s Istarskim domovima zdravlja, Grad Pula kao osnivač triju ustanova – Dječji vrtić Pula, Dječji vrtić Mali svijet te Dječjim vrtićem Scuola di infanzzia Rin tin tin, pokrenuo je projekt pod nazivom “Istra bez karijesa”

Osigurani su materijalni uvjeti, ormarići za odlaganje četkica na primjeren način, a sve kako bi sva djeca vrtićke dobi mogla četkati zube na primjeren i siguran način. Svakodnevna zadaće sve djece je jednom dnevno četkati svoje zubiće u vrtiću.

ŠTO JOŠ RADIMO U PROJEKTU

Posjetom stomatološkoj ambulanti djeca su proširila i utvrdila stečene spoznaje o građi i higijeni zubi. Saznali smo da bakterije napadaju zube, grade,,kućice“ u zubima, hrane se slatkišima i ne možemo ih vidjeti prostim okom već povećalom.

Usvojili smo tehniku pravilnog pranja zubi, čemu zubi služe, da su oni bitan dio tijela, ukras na licu, da moraju biti zdravi, jaki, čisti i svi na broju.

Stomatolog može i ispraviti zube pomoću aparata. Na zanimljiv i pristupačan način stomatolog je objasnio djeci kako zaštititi zube.

Kroz razne igre i aktivnosti, edukativnim pričama o zubima, dramatizacijom, pjesmom i pokretima osvijestili smo potrebu o očuvanju zubi. Crtanjem i slikanjem pribora za higijenu, prizora iz stomatološke ambulante, crtanjem stripa, izradom rezanih slika, djeca su iznijela osobni doživljaj vezan za projekt. Djeca su shvatila da je čistoća i zdravlje zubi vrlo važno. Na dječji poticaj vrlo često pričali smo priču o “Gricu i Grecu”, “Prljeku i Mrljeku”, iz Svjetske dječje književnosti “Zmajska zubobolja”, a oni su sami govorili o svojim navikama, zdravoj hrani i onoj koja šteti zubima ako ne održavamo higijenu. Posjetili smo i gradsku tržnicu i ribarnicu te proširili spoznaje o zdravoj prehrani.

ZADACI:

-Istražiti na koje sve načine možemo sačuvati zube od karijesa

-Što je karijes ?

-Tko i što nam pomaže da očuvamo zube zdravima i lijepima?

-Koja je naša uloga u svemu tome?

CILJ:

Da djeca obrate veću pozornost na higijenu zubi,da češće posjećuju stomatologa i na taj način spriječe pojavu karijesa.

KLJUČNE RIJEČI:

-Higijenske navike

-Zdravlje

-Zubi

-Stomatolog

-Stomatološka ordinacija

-Karijes

SURADNJA:

-Stomatološka ambulanta (dr.med.dent.Kristijan Dujmenović)

-Zdravstvena voditeljica Jadranka Tomičić

-Dječja knjižnica

-Gradska knjižnica i čitaonica

-Gradska tržnica i ribarnica