Zdravi kutak

Skrb o zdravlju djece i prehrani u vrtiću ˝Mali svijet˝

Praćenjem pojave pretilosti kod djece u Dječjem vrtiću “Mali svijet” zapažena je znatno manja prisutnost pretilosti nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Pretpostavlja se da je za to zaslužna mediteranska prehrana koja je prisutna na području u kojem živimo, a na čijim principima se baziraju i naši jelovnici – nemasna mesa, redovito korištenje ribe, svakodnevna priprema i ponuda lisnatog povrća, mahunarki, sezonskog voća, biljnih i maslinovog ulja, smanjen udio šećera, soli i umjetnih dodataka, suhomesnatih proizvoda. Navedeno potvrđuju redovne tromjesečne kontrole, energetske i mikrobiološke analize pripremljenih obroka od strane Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Za djecu sa specifičnim individualnim potrebama u prehrani – intolerancijom ili  alergijom na određene namirnice – pripremaju se prema posebnim jelovnicima prilagođeni zamjenski obroci koji osiguravaju optimalan razvoj djeteta. Broj djece osjetljive na jednu ili više namirnica svake se godine povećava. Ove pedagoške godine je to 40 dijetalnih zahtjeva na 522 djece što iznosi  gotovo 8 %. Najčešće je nepodnošenje kravljeg mlijeka i proizvoda koji ga sadrže, zatim jaja, pilećeg mesa, citričnog i crvenog voća, orašastih plodova, raznih aditiva i konzervansa ali i bijelog brašna tj. glutena. Uvažavamo preporuke za prilagođenom prehranom zbog mogućnosti za poboljšanje stanja kod djece sa teškoćama iz autističnog spektra i drugim teškoćama u razvoju.  Poštuju se i vjerski izbori u prehrani. Za realizaciju navedenog potreban je interdisciplinaran i timski pristup, protokoli, upute i edukacija kuhinjskih djelatnica, odgojiteljica kao i radionice za roditelje.

Aktivnosti zdravstvene zaštite u vrtiću organizira u suradnji sa ravnateljicom i stručnim timom zdravstvena voditeljica i uglavnom su preventivne naravi. Djeca ulaze u vrtić pregledana od liječnika pedijatara nakon upisa i nakon bolesti, sva djeca su cijepljena prema državnom programu osim djece sa kontraindikacijama.  Obroci za djecu pripremaju se prema preporučenim normativima te u skladu s higijenskim principima HACCP programa. Kvalitetno održavanje higijene prostora u kojima borave djeca je jedna od redovnih mjera u zaštiti od zaraznih bolesti u dječjem kolektivu kao i prozračivanje prostora, svakodnevni boravak djece u vanjskim prostorima te edukacija o prihvaćanje higijenskih navika kod djece.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab