Posjet predškolaraca osnovnim školama

 

U godini prije polaska u školu pred dijete se postavljaju izazovi tranzicije kojoj pridajemo veću važnost, a to je prijelaz iz vrtića u školu. Tranzicija je svako prijelazno razdoblje u životu pojedinca. To je put iz poznatog u nepoznato. Izaziva uzbuđenje, strah, realna ili nerealna očekivanja. Kao takva, tranzicija ujedno predstavlja izvor stresa za njene sudionike.

Uslijed epidemioloških mjera i nemogućnošću organiziranja uobičajene posjete školama u blizini naših vrtića, ove smo godine djeci predškolskog uzrasta približili odlazak u školu pomoću video uradaka koje su osmislili učenici i djelatnici OŠ Vidikovac i OŠ Veruda. Djeci s posebnim potrebama koja nastavljaju školovanje u Školi za odgoj i obrazovanje Pula, organizirali smo posjet školi u njihovom senzornom vrtu. Tamo su se djeca upoznala s novim prijateljima, učiteljicama i prostorom škole.

Prijelaz  iz vrtića u školu ne događa se samo u godini prije polaska u školu.  Djeca prikupljaju informacije o školi i ranije te stvaraju nejasne predodžbe i izgrađuju stavove od onoga što čuju na tu temu preko starije braće ili starije djece u skupini i odraslih (npr. ˝ako učiš, dobiješ peticu˝ ili ˝u školi se nećeš igrati, tamo moraš puno sjediti˝ i sl.).

U organizaciji aktivnosti sudjelovale:

Sanja Subotić, Sanja Čagalj Huber i Irena Brajković

 

Neke dječje izjave o tome što vole raditi u vrtiću:

U vrtiću se volim igrati, družiti s prijateljima, igrati nogomet, volim crtati, loptati, mačevati, trčati i uživati, igrati se s malim legićima, volim se šaliti, volim igrati košarku i skrivati se u grmlju, volim se igrati u kutiću obitelji, volim ići šetati, volim se penjati, volim se igrati na šljunku, volim brati cvijeće, igrati se u dvorištu i jesti voće s prijateljima, volim se igrati ˝metalnog˝ bika, volim se igrati u ˝apartmanu˝, volim spavati, mašemo roditeljima kroz prozor, volim pričati smiješne priče.

Neke dječje izjave o tome što misle da ih očekuje u školi:

U školi ću učiti, družiti se s prijateljima, zabavljati se, pisati, pjevati, naći nove prijatelje, čitati knjige, pisati zadaće, igrati fora igre, volim pauzu za trčanje, pisati ću kontrolnu, pisati zadaću, učiti ću brojeve, učiti ću slova, učiti ću engleski, pisati ću matematiku, otkrivati ću nove stvari, pisati ću, imati ću knjige i školski pribor, igrati ću nogomet, u školi ću pisati i gledati oblake kroz prozor, imati ću projekt, lijepiti ću slike od kolaža, ići ću u školu, učiti ću i jesti jabuku, učiti ću abecedu, jesti ću marendu, biti će mi lijepo.

 

Crteži djece o vrtiću i školi

Virtualni posjet školi

Škola za odgoj i obrazovanje

Please follow and like us: