MOŽE LI NAJVRIJEDNIJI DAR BITI BESPLATAN?

 Prosinac je vrijeme mira, veselja, zajedništva, opraštanja i vrijeme darivanja. Tradicija dobrog djedice koji djeci donosi poklone ispod bora ukorijenjen je u naše društvo. Sjećanjem na poklone koje smo dobivali kao djeca, a posebno prema pričama naših roditelja, djedova i baka možemo primijetiti da su pokloni bitno drugačiji danas u odnosu na nekad. Istinski duh blagdana poziva nas na potragu za unutarnjim zadovoljstvom kojeg nećemo pronaći pod borom već u našim srcima.

Što kupiti ako vam se čini da dijete ima „sve“, a odlučili ste da više ne želite kupovati puno igračaka za koje brzo izgube interes. Jedno je sigurno, NAJVRIJEDNIJI DAR KOJEG MOŽETE POKLONITI SVOJEM DJETETU JE VRIJEME KOJEG KVALITETNO PROVODITE ZAJEDNO, a uz malo kreativnosti i promišljanja može biti i potpuno besplatno. Darivanje može biti; a često i jest stresno, posebno pod pritiskom okoline.

Početak prosinačkih aktivnosti, kićenje ulica grada, trgovina, kuća, restorana započinje svake godine sve ranije. Lampice, bor, loptice, zvjezdice, vesele blagdanske pjesme po trgovačkim centrima, sve nas to nesvjesno potiče na kupnju i stvara želju za darivanjem naših najbližih. Ono je samo po sebi predivan čin, posebno kada darujemo svoju djecu koja s velikim uzbuđenjem čekaju darove. 

     Poklon bi ponajprije trebao biti koristan i poticati pozitivne dječje osobine i emocije. Razgovorom možemo saznati što dijete želi te prilagoditi dar djetetovim potrebama, interesima i dobi. Svakako je uvijek dobra ideja pokloniti knjigu koju ćete zajedno listati i čitati. Pokloni kao što su didaktičke igre pamćenja, slaganja-umetanja, građenja, društvene igre mogu upotpuniti hladne zimske večeri. Karte za odlazak u kino, kazalište ili na izlet, upakirane u ukrasnoj kutijici zanimljiv su i koristan dar za cijelu obitelj. 

     Kako bi doznali mišljenje roditelja provedena je kratka anketa u dječjem vrtiću Izvor iz koje smo doznali da će darivati svoje dijete nekom sitnicom poput igračke, voćke, slatkiša, a nisu izostale i kreativne ideje poput organizacije adventskog izleta, darivanje zagrljaja, poljupca, osmjeha. Sve možemo sažeti u rečenicu jednog roditelja koji je na upit o tome kako će darovati svoje dijete napisao: „Voćem i autićem (skromno, jer blagdani nisu pokloni…već zajedništvo)“.

    Odlučite  li se za tradicionalni poklon kao što je voćka, slatkiš, topla odjeća  ili velike i skupe igračke važno je da u cijeloj blagdanskoj strci ne zaboravite na „sitnice“; osjećaj povezanosti i ljubavi. Te su „sitnice“ izuzetno važne i dragocjene  vama i djeci, one ostaju dugotrajno u sjećanju. Izrada kolačića s djecom, kićenje bora, blagdansko čišćenje, poticaj djece na zahvalnost dobivenim poklonima, te puno veselja, razgovora, igre i druženja.

TO JE KVALITETNO VRIJEME PROVEDENO S OBITELJI!

Tekst su napisale odgojiteljice DV Mali svijet:

Anita Erak Verko

Silvana Vukojević

Davorka Rački Zimolo

Kristina Nikolić


Please follow and like us: