Priprema djeteta za povratak u vrtić nakon perioda izolacije radi koronavirusa

Poštovani roditelji djece koja su krenula u jaslice ili vrtić nakon provedenog vremena u izolaciji, ovim tekstom želimo vam ukazati na promjene s kojima se susreće vaše dijete dolaskom u vrtić, kako biste ga što bolje pripremili na izmijenjene okolnosti.

Kako bismo osigurali djeci, njihovim obiteljima i osoblju vrtića maksimalnu sigurnost, dužni smo pridržavati se zdravstveno-higijenskih mjera propisanih od strane HZZJZ. Te mjere utječu na odgojno-obrazovni rad svih otvorenih objekata. Na nama je da im na jasan i jednostavan način približimo novu realnost koja će se odnositi na dolazak i odlazak u/iz vrtića, na socijalne kontakte s drugom djecom i osobljem vrtića, kao i nove rutine koje se tiču brige o zdravlju.

Novi način ulaska u jaslice/vrtić

Djecu je potrebno pripremiti  za nova pravila kod dolaska u vrtić, ali i kod boravka u vrtiću. Recite djetetu da  kod dolaska u vrtić  trebati sačekati red (s obaveznim razmakom od 2 m) kao i da se primopredaja djeteta obavlja kod dežurne odgojiteljice ispred ulaza u sobu vrtića na unaprijed određeni način. Upoznajte djecu s tim da nećete ući s njim u garderobu. Rastanci će biti na ulazu u vrtić, kratki i slatki, nakon čega dijete u pratnji dežurne odgojiteljice odlazi do sobe dnevnog boravka u kojoj ga očekuje odgojiteljica koja će s njim boraviti kroz ova dva tjedna.

Molimo Vas  da ne kasnite kako se dijete ne bi izlagalo dodatnom stresu čekanja roditelja. Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju na vratima vezanu uz dijete. U određenim slučajevima koji zahtijevaju duži razgovor, roditelj može zatražiti da ga određeni djelatnik vrtića (odgojiteljice, član stručnog tima i dr.) nazove na mobitel (što će se učiniti u najkraćem mogućem roku).

Promjene u funkcioniranju skupina

Trudimo se osigurati da ne dolazi do velikih promjena u  bitnim područjima djetetovog života u vrtiću, ipak za većinu djece nećemo moći osigurati boravak na koji su navikli, a to je boravak sa svojim matičnim odgojiteljem, svojim prijateljima iz grupe i/ili u prostoru „njihove“ sobe dnevnog boravka. Nove epidemiološke mjere zahtijevaju formiranje novih skupina od po 9-tero djece, a nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu. Djeci možete pričati kako će upoznati nove prijatelje i sresti neke poznate. Djeci mlađe dobi dajte podršku na način da im pokažete povjerenje prema odgojiteljima kojima predajete dijete te pričajte pozitivno i s osmjehom o vrtiću.

Sobe dnevnog boravka u kojima  se provodi odgojno-obrazovni rad su uređene u skladu s epidemiološkim uputama.

Promjene u provođenju odgojno-obrazovnog rada

Upoznajte dijete i s promjenama u odnosu na odgojno-obrazovni rad. Sobe dnevnog boravka će djelovati drugačije s manje prisutnog materijala za igru. Naime, po preporuci se mogu koristiti samo materijali i didaktika koje je moguće oprati i dezinficirati. Kod boravka na zraku, u skladu s preporukama neophodno je izbjegavati aktivnosti koje intenzivno ubrzavaju i produbljuju disanje kao i brzo trčanje i druge oblike brzog kretanja djece, a strogo je zabranjeno korištenje pješčanika. Također, neće biti moguć susret djece iz različitih skupina na vanjskom ni u unutrašnjem prostoru vrtića. Djeca će biti upućivana na pojačane mjere higijene, zato vas molimo, da ih već kod kuće podsjetite na potrebu pojačanog zaštitnog ponašanja u skupini, higijenske navike kojih se treba pridržavati i sl. Odgojitelji, stručni suradnici, kao i sama organizacija rada,  trude  se djeci pružiti toplinu, osjećaj sigurnost i pripadanja te puno igre u sigurnim uvjetima.

Puno je promjena koje utječu kako na djecu tako i na roditelje u periodu koji nam dolazi. Zato budimo strpljivi, tolerantni, surađujmo kako bi svi zajedno učinili da našim mališanima ovo iskustvo ostane zapamćeno po dobru da djeca što bezbolnije prihvate nove okolnosti rada vrtića te zajedno sačuvamo zdravlje svih nas.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili potrebu za podrškom, možete se obratiti putem e-maila ili telefona.

Please follow and like us: