Humanitarna akcija „Igračkom do dječjeg osmjeha KBC Zagreb“

U vremenu pandemije virusom Sars Cov-19 djeca su se našla zajedno sa svojim roditeljima u zaista traumatičnoj situaciji u odnosu na prethodno normalno razdoblje koje je za njih također prestavljalo stres te samu pomisao da se moraju suočiti s invazivnim pregledima i pretragama. 

Čekanje i trijaža pacijenata u fazi pandemije pogodilo je sve, a najviše najmanje i najnemoćnije kao što su djeca. Smislila sam kako poboljšati njihove potrebe i procedure kako da im ti postupci odvratili misao ,da postanu zadovoljniji, sretniji i pokažu to svojim gestama koji nemaju cijenu, a to su vesele oči i dječiji osmjeh.

Dolaskom hladnih dana i predblagdanskih dana Božića njihov ambijent iz kontejnera je pretvoren u oazu sreće, veselja i radosti koji traje i dan danas.

Pod velikim Božićnim drvom osvanuli su pokloni za najmanje kako bi ulaskom i nakon provedenog trijažnog postupka mogli sami po svojoj mašti izabrati poklon koji će ih činiti sretnim i odvratiti im misao za sve što ih čeka samim njihovim dolaskom u bolnicu.

Samim borom potakla sam mnoge naše kolegice i liječnike da sudjelujemo kao i svako dijete koje dođe izabere za sebe svog ljubimca, svoju utjehu.

Ne može se opisati atmosfera koja je vladala tih dana pa sam svoje ideje htjela kreirati i za vrijeme maskenbala, a potom i Uskrsa gdje sam pribavila veliku živu brezu okićenu u duhu iščekivanja i radosti kako Uskrsa tako i veselju mojih malih junaka.

Dobri ljudi su prepoznali moju incijativu i svatko se na svoj način uklopio u akciju koja traje .

Akcija je prepoznata na svim poljima i vrlo sam sretna što se počela primjenjivati i u još nekim ustanovama u Republici Hrvatskoj te time dobiva veći obol u samim počecima za koje nisam niti slutila kako će se odvijati.

Svaki period se teme mjenjaju, nije stalno isto, djeca vole promjene, ona istražuju, žive i razmjenjuju prijateljstva s djecom koja im uz omiljenu igračku pošalji poruku ohrabrenja i čak i kontakt da se upoznaju.Sretni odlaze kućama nakon odlične suradnje za vrijeme boravka u bolnici na što sam dobila pozitivan odgovor od kolegica i liječnika, a roditelji nemaju riječi hvale koji govore kad ih pogledate i zaiskre im suze u očima HVALA VAM ŠTO ČINITE.

Malo je riječi kojima se to može opisati, svaki dan, svaki dolazak i sve to od Božića pa do danas, treba se to doživjeti i sretan kući zajedno s njima odlaziti.

Hvala svim dosadašnjim donatorima i DV “ Mali svijet” Pula , kolegici magistri Tamari Brgić koja je pokrenula akciju u prelijepoj Istri i svojem kolektivu sa pedagoginjom Danielom Buršić koje su osobno uz vozača Milana Devića dovezli donaciju , kako bi vidjeli čari malog kutka sreće i radosti za najveće borce na trijaži KBC- Zagreb Klinike za pedijatriju. 

Uokvirena slika koju su djeca skupine Zvončići izradila zajedno sa odgojiteljicama, prikupljenim donacijama, nema cijenu čime bi se opisali osjećaji čitajući riječi na njoj satkane podrškom vrtićkih prijatelja koji ih ni ne poznaju.

Kod nas žive predobri ljudi, narod od srca i duše, samo se trebamo prepoznati.

Sestra Bernardica Pavlić Pračić

Od trenutka kad sam pročitala članak o inicijativi “ Igračkom do dječjeg osmjeha KBC Zagreb” s oduševljenjem sam stupila u kontakt sa kolegicom Bernardicom iz Zagreba.

Budući da sam dugo godina radila na odjelu pedijatrije sa bolesnom djecom, odlučila sam da u dječjem vrtiću gdje sada radim, podržim inicijativu te da djeca doniranjem svojih kućnih plišanaca uvesele drugu djecu koju ne poznaju, a sve s ciljem osnaživanja empatije prema bolesnom djetetu.

Akcija je uspjela te je u periodu od 5. do 11. svibnja prikupljena pozamašna količina plišanih igračaka ( 40 – tak kutija). Sa prikupljenim donacijama uputili smo se u Zagreb, KBC Zagreb gdje su nas dočekale prvostupnica sestrinstva Bernardica i glavna sestra Ana Ljubas, a mi smo sa velikim osmjehom, srećom i uzbuđenjem predali sve plišane igračke koje su donirali djeca i roditelji našega vrtića.

Ovim putem zahvalila bih se svim roditeljima i djeci DV Mali svijet na prepoznavanju cilja akcije i nesebičnom doniranju. 

Sve se ostvarilo zahvaljujući zajedničkom trudu svih uključenih djelatnika Dv „ Mali svijet“ .

Veselimo se  budućoj suradnji  !!

Tamara Brgić, mag.med.techn

Zdravstvena voditeljica

 

Humanitarna akcija  „Igračkom do dječjeg osmjeha KBC Zagreb“  u kojoj je sudjelovao DV „Mali svijet“ Pula pokazala se kao početak naše buduće suradnje sa KBC Zagreb.

Hvala od srca svoj djeci i roditeljima našeg dječjeg  vrtića „Mali svijet“ Pula što su se odazvali ovoj inicijativi i razveselili brojnu djecu koja zbog raznih poteškoća odlaze u KBC Zagreb na preglede i liječenje. Prekrasno je bilo vidjeti sve te sakupljene igračke i oduševljenje medicinskog osoblja  nakon što smo dostavili skupljene i donirane igračke. 

Zahvaljujemo se skupini Zvončići koji su napravi likovni rad „Igre boja“ sa porukama što bržeg ozdravljenja, poticaja na hrabrost te  empatije. Još jednom  se zahvaljujemo svim našim roditeljima i djeci te moram napomenuti da smo u jednom trenutku morali stopirati donošenje igračaka jer nismo bili u mogućnosti organizirati transport za tako veliku količinu, ali znamo i vjerujemo da će se kroz sljedeću akciju koja bude organizirana roditelji ponovo odazvati, a nama će srce biti ispunjeno srećom i radošću jer je ova gesta ostavila jako pozitivan emotivan utisak.

Daniela Buršić, pedagoginja DV „Mali svijet“ Pula

Please follow and like us: