Mudrost iz bakine kuhinje – Vitaminski namaz

Za Vitaminski namaz potrebno je :
✔️100gr.suhog grožđa,
✔️150gr.oraha,
✔️100gr.badema,
✔️sok od dva limuna (može i korica ako je limun iz vašeg vrta),
✔️100gr.sušenih marelica,
✔️100gr.suhih šljiva(bez koštica)
✔️300 gr.meda.

Sameljite grožđice, orahe, bademe, limunovu koru i sok od limuna štapnim mikserom, u smjesu dodajte narezane suhe šljive, marelice i med, promiješajte sa ostalim sastojcima, spremite u staklenku. Ostavite da odstoji na tamnom mjestu 1-2 dana… Staklenku čuvajte u hladnjaku.

Za male i velike koji su alergični na pojedine sastojke moguće je promijeniti i dodati drugo suho voće na koje alerija ne postoji (suhe smokve ,brusnicu i drugo)

U izradu namaza uključite svoje dijete koje će Vam pomoći, pri tome pomalo stjecati radne navike, učiti prepoznati i imenovati voće i orašaste plodove, učiti brojati, stjecati pravilan odnos prema higijeni i važnosti prirode za očuvanje zdravlja čovjeka.

Pokažite svom djetetu vlastitim primjerom, prije nego započnete izradu namaza, kako je potrebno dobro oprati ruke vodom i sapunom.

Kako bi pranje ruku učinili zabavnim zajedno s djetetom pjevajte pjesmicu dok perete ruke – ako se ne možete domisliti neke evo prijedloga: Obitelj Prstić.

Sve sastojke i pribor stavite na stol. Čitajte na glas sastojke te zamolite dijete da vam pokaže i imenuje voće i orašaste plodove, zamolite ga da uzima žlicom voće i da broji koliko je puta stavilo u posudu, neka sve dobro promiješa žlicom,a Vi štapnim mikserom.

Možete porazgovarati i o radišnim pčelama koje su napravile med. Zajedno kušajte namaz i zamolite dijete da Vam pomogne u spremanju kuhinje. Na kraju uz pjesmicu operite ruke. 

Please follow and like us: