POTREBNO JE:
1\2 glavice manjeg crvenog luka sitno nasjeckanog,
2 manje mrkve narezane na komadiće,
komad korjena celera – nasjeckan,
pasirana rajčica iz staklenke ili tetrapaka 400 g (možete koristiti i pelate iz
konzerve ili 2 veće zrele rajčice)
malo soli, malo šećera
peršin svježe sjeckani – jušna žlica,
riže jednu šaku,
malo suncokretovog ulja – 2 do 3 žlice,
Po želji i ukusu, neobavezno – malo
češnjaka, mali lovorov list, svježi ili suhi bosiljak, usitnjeni mažuran, malo vlasca
i maslinovo ulje, parmezan, vrhnje za kuhanje.
PRIPREMA:
U posudu (lonac) stavimo ulje, kada se zagrije dodati luk, mrkvu
i celer te dinstati 10-ak min. Kada povrće pusti svoje sokove dodati češnjak pa
rajčicu, šećer i sol (po želji lovorov list, mažuran ili vlasac), te zaliti sa
1 l vode pa pustiti da zakuha. Nakon 15 minuta kuhanja štapnim mikserom
izmiksati ili vilicom zgnječiti sadržaj te dodati rižu. Kad je riža kuhana juha
je gotova.
Isključiti i dodati pri serviranju svježe sjeckani peršin (po želji – bosiljak, malo maslinovog ulja, parmezan, malo vrhnja za kuhanje…). Za gušću juhu ne preporučujemo zapršku sa brašnom nego više usitnjenog povrća iz recepta.
Dobar tek .