Čitajmo im od najranije dobi….

Mjesec hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenoga, ove se godine održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja.

U tom razdoblju u svim ograncima Gradske knjižnice u čitaonice Pula imate mogućnost besplatnog  upisa za predškolce i prvašiće.

Zašto je dobro čitati djeci?

Osim zbližavanja s našim djetetom i stvaranja lijepih uspomena, čitanje djetetu naglas ima i druge pozitivne učinke na dijete. Čitanje naglas potiče djetetove kognitivne sposobnosti, odnosno djetetovu moć spoznaje koja obuhvaća percepciju, mišljenje, zaključivanje, pamćenje i učenje.

Slušajući vaš glas djeca uranjaju u nove svjetove, uče o njima, zamišljaju pročitane prizore, uče razumjeti pročitano, a susreću se i s književnom vrstom jezika koja je drugačija od svakodnevnog govora. Navika čitanja će odigrati veliku ulogu u kasnijem učenju djece, savladavanju vještine čitanja i pisanja, razumijevanju pročitanog i odnosa prema tome koji možemo potaknuti kroz razgovor s djetetom tijekom i nakon čitanja.

Za ostvarivanje svih dobrobiti čitanja, djeci je dovoljno čitati čak 5 minuta dnevno, a to je minimum vremena koje svi možemo odvojiti svakodnevno i djetetu pročitati jednu kratku priču za koju će dijete imati dovoljno koncentracije. Postepeno vrijeme čitanja možete povećavati, a nakon nekog vremena dijete će vjerojatno već i samo nositi knjigu i tražiti vas da mu čitate. Na taj ste način učinili već puno za djetetov razvoj, a i stvorili ste s djetetom povezujući odnos.

 

U nastavku vam dajemo upute kako što kvalitetnije koristiti slikovnicu te kako uživati u zajedničkom čitanju s djetetom.

 

 

Prilozi su stručni tekstovi iz programa Rastimo zajedno.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Pripremila: Irena Brajković, stručnik suradnik psiholog

Please follow and like us: